Политика

Премиерът: Ако назначавахме само ние, да съм назначил всички зам.-министри и областни (Обновена)

От Euronews България Euronews България

„И при подбора на министрите, и при подготовката на управленската програма, ГЕРБ участваха на най-високо ниво. Твърденията, че само ПП-ДБ взимат решения не са верни”. Така премиерът Николай Денков пред журналисти напрежението между двете управляващи коалиции през последната седмица и условията, които ПП-ДБ постави на ГЕРБ-СДС в петък за нормализиране на отношенията.

„Механизмът, за който става дума в декларацията на ПП-ДБ, предполага ръководствата на парламентарните групи да изработят механизъм, който да реализира както законодателната програма, така и координацията между законодателната и управленската програма. И при подбора на министрите, и на заместник-министрите, и при подготовката на управленската програма ГЕРБ участваше“, допълни Денков. 

Той посочи, че в МС са идвали Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Мария Габриел, с които всичко е обсъждано.

Премиерът каза още, че „ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както и голяма част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет, за да си свършат работата, заяви министър-председателят.

„Твърдението, че в кабинета няма техни заместник-министри е меко казано преувеличено“, коментира министър-председателят.

По думите му „ако не беше такъв процесът, отдавна да съм назначил всички заместник-министри и областни управители, защото химикалката е в мен“.

Има два начина да се взимат управленски решения. Единият е чрез лобизъм, когато по различни начини успяват да убедят управляващите да се вземат решение в полза на едни или други групи хора. Това е една от болестите, които имаме в нашата икономика. Другият позитивен път да се преодолее този начин на управление е да се стъпи на ясни анализи и решенията да се вземат така, че средствата да се използват възможно най-ефективно, смята Денков.

Управленската програма

Плаващи мнозинства за съдебна реформа и управленска и обща законодателна програма просто са недопустими и са нарушение на принципите, на които това правителство бе подкрепено от двете политически сили. Така Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ коментира обтегнатите отношения между управляващите коалиции.

"Не говорим за коалиционно споразумение, а за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството. Няма нищо ново от това, което вече бяхме договорили с колегите преди 3 седмици", посочи тя на влизане в сградата на Народното събрание, където се обсъжда управленската програма.

Този есемес бе по повод на плаващото мнозинство, с което бе приет един антикорупционен закон и бе отхвърлен този на ПП-ДБ. Ние изработихме с колегите от ГЕРБ обща управленска и законодателна програма, което е и повода за тази среща днес с техни представители и министъра на правосъдието. През последните две седмици имаше и други такива срещи“, обясни Бориславова.

Според нея България има нужда от редовно правителство и то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство."В противен случай става параван, зад който няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на" Възраждане" и ДПС, каквито бяха примерите от мината седмица“.