Политика

Социолог: ГЕРБ поискаха коалиционно споразумение заради ултиматума на ПП-ДБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Формулата, която до момента следваха ГЕРБ и ПП-ДБ започва да скърца още от самото начало. Коалиционното управление, с разписването с достатъчно детайлно споразумение, е най-добрият вариант в подобна ситуация, познат в демократичния свят.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Геновева Петрова, социолог от „Алфа рисърч“.

Според нея ГЕРБ поставиха изрично условието за подписване на коалиционно споразумение като реакция на ултиматума на ПП-ДБ.

Петрова подчерта, че електоралната тежест на управляващите формации не дава основание на която и от двете да се държи повече или по-малко високомерно спрямо другата.

Откакто е сформиран, парламентът показва ниска степен на ефективност. Бяха гласувани някои важни закони, като въвеждането на механизъм за разследването на главния прокурор, но все още няма избрани председатели на комисиите.

„Всичко, което те си размениха като предизвикателства през последните дни, е просто част от начина, по който комуникират“, посочи социологът.

„Очаквам, че част от „сделката“ ще бъде свързана и с влияние на ДПС в регулаторите“, коментира Петрова.

Тя не се ангажира с прогноза дали ротацията на премиер ще се осъществи.

„Всичко, което те си размениха като предизвикателства през последните дни, е просто част от начина, по който комуникират“, посочи социологът.

Целия разговор вижте във видеото.