Политика

Пламен Данаилов, ИТН: Кабинетът ще изкара до местните избори, след това може да има размествания

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Световната история помни много пъти, когато готвачи са убивали владетели. Всички знаем какъв беше прякорът на Пригожин - готвачът на Путин. Но това се отразява и лошо на България.“

Така коментира ситуацията в Русия в студиото на „Добро утро, Европа“ Пламен Данаилов – бивш зам-министър на енергетиката и експерт на ИТН.

Той коментира, че цената на тока за нас като физически лица е най-ниската в Европейския съюз и предстоящото увеличение е очаквано. По думите му то било подтиснато няколко пъти, за да няма социално напрежение. 

Данаилов прогнозира, че хоризонтът на управляващите е до местните избори.

Тази власт ще изкара до местните избори. След местните избори, когато се премери реалната електорална тежест на всеки, може би ще има някакво разместване. Странно е лидерът на една от партиите, с които е изпълнен мандатът, да иска оставката на правителството, което той е излъчил.

Според Данаилов управлението е като „зле скроена игра“.

„Кирил Петков каза, че сега ще напишат нова Конституция и до 10 дни ще я представят. Това не е сериозно, звучи като ученическа работа. Г-н Гешев никога не е бил за това място и е правилно той да не е на това място. За съжаление изборът на г-н Сарафов е притеснителен“, коментира още експертът от ИТН.

По отношение на бюджета Данаилов каза, че също не е обнадежден.

С рязането на капиталовите разходи на енергийните дружества няма да се случат нещата, когато се взима целият техен капитал. Лошо е за тях, защото ги бута към фалит. Бута натам, че Българският енергиен холдинг да не може да инвестира“, предупреди той.

Целия разговор вижте във видеото.