Политика

Юлий Павлов, социолог: Борисов се възползва от неопитността на ПП

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Според мен това е продължаващ сценарий на създаването на правителството. Борисов обясняваше, че има план Б, докато всъщност това беше план на заплаха към ПП, за да може да стане план А. Той от самото начало се стремеше към това. Сега сме в подобна ситуация. Според мен Борисов казва - щом вие не ни допускате до назначенията в министерствата, ние пък ще се разберем за назначенията в регулаторите.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Юлий Павлов във връзка с трусовете в изпълнителната власт.

„В момента в който се сформира правителството се говореше за Шенген, страните членки на ЕС започнаха да усещат стабилност у нас. Това говори, че ние не трябва да се затваряме в нашите граници, има събития, които се случват извън тях. За мен лично ситуацията в момента е решаваща за това какво ще се случи след местните избори“, коментира студентът по политология Мария Пеловска.

Логиката е да стигнат до съгласие, но, ако действаха рационално политиците това правителство щеше да се създаде преди година, не сега. Това, което видяхме вчера е наистина уникално. Аз не знам управляващи досега да са отказвали да влязат в пленарна зала, още повече да откажат да присъстват на изслушването на собствения си министър, който те са извикали.

Юлий Павлов, социолог

„Много вероятен сценарий е да няма ротация. Критичният момент не са местните избори, а когато трябва да дойде ротацията. Защото тя трябва да се случи преди европейските избори. И ако Борисов прецени, че правителството не се справя добре, той ще каже, че се отказва от тяхната част. Той се възползва от неопитността на „Продължаваме промяната“, смята социологът.

Ще покажем накъде сме се запътили с избора на български еврокомисар.

Мария Пеловска, студент по политология

„Не трябва да очакваме изненади в избора на българския еврокомисар. Според мен шансовете на предложението на ГЕРБ са по-големи, защото е разпознаваема в Брюксел и има по-добро CV, но ще видим“, коментира социологът.

„Много вероятен сценарий е да няма ротация. Критичният момент не са местните избори, а когато трябва да дойде ротацията. Защото тя трябва да се случи преди европейските избори. И ако Борисов прецени, че правителството не се справя добре, той ще каже, че се отказва от тяхната част. Той се възползва от неопитността на „Продължаваме промяната“, смята той.

Според него партиите вече са обединени срещу Радев, но с вчерашните си изказвания президентът демонстрира непознаване на Конституцията.

„Той очевидно действа по създаването на партия, която да се ползва с неговата подкрепа. Той говори на тези избиратели, които са анти-американско настроени“, коментира Павлов.

По неговите думи цялото поведение на Гешев говори, че мисли да прави политически проект.

Целия разговор вижте във видеото.