Европа

С голямо мнозинство Европарламентът призова: България и Румъния в Шенген до края на годината

От Euronews България Euronews България
Evropeyskiyat Parlament European Parliament Pixabay Снимка: Pixabay

Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген до края на 2023 г.

В резолюция, приета с 526 гласа "за", 57 гласа "против" и 42 гласа "въздържал се", Парламентът подчертава, че двете страни вече са изпълнили необходимите изисквания за приемане в Шенген.

Членовете на ЕП изразяват съжаление за решението на Съвета от 8 декември 2022 г. да отхвърли членството на България и Румъния, "без да представи правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване". Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен, казват евродепутатите, като отбелязват, че всички държави членки имат право да се присъединят към Шенген, когато са готови.

Според ЕП фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за свободно пътуване, натоварва бизнеса и населението на двете страни в социален и икономически план. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични трудности и допълнителни разходи при пътуване или извършване на стопанска дейност в чужбина в сравнение с техните колеги в Шенгенското пространство, се казва в текста.

Членовете на ЕП отбелязват, че закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до няколко дни дори - в сравнение със средно 10 минути без проверки на вътрешните граници - което също така влошава условията на труд на шофьорите на камиони.

Междувременно румънският сайт g4media.ro публикува вътрешен документ на австрийското министерство по европейските въпроси, който бе цитиран и по време на дебатите в Европарламента. Документът е с дата 9 декември 2022 г. и е бил изпратен от Виена на държавите членки на ЕС, след като Австрия наложи вето на разширяването на Шенген.

В него, след като пространно обяснява огромният поток мигранти, с който й се налага да се справя, официална Виена пише:

"Ето защо на този етап подкрепяме отлагането на разширяването на Шенгенското пространство за Румъния и България за по-късна дата през 2023 година".

"Нашата позиция не е насочена срещу Румъния или България, техните правителства или техните граждани“, уточнява позицията. В нея се пояснява, че причината е в „безпрецедентният брой нелегални мигранти, които пристигат на границите на Австрия по различни маршрути, включително през Румъния и България (около 20 000 души, преминаващи през Румъния, и около 35 000 души, преминаващи през България)."

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер посети България в началото на 2023 година. Тогава той разгледа границата заедно със служебния премиер Гълъб Донев и се срещна с президента Румен Радев, но не се ангажира със срок, в който Австрия ще подкрепи членството ни в Шенген.

Понастоящем всички държави членки на ЕС, с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство за свободно пътуване, което включва и държави извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия прецени, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял присъединяването им, последно в резолюция от 5 октомври 2022 г. и в дебат от 14 декември 2022 г.