Европа

Ветото на Австрия за Шенген е дискриминация към Румъния и България

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ветото, което наложи Австрия на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство през декември 2022 г., представлява дискриминация. Това ще бъде юридически постановено за първи път с резолюцията, която ще бъде гласувана в Европейския парламент днес. Това заяви румънският евродепутат Влад Георге, който е член на политическата група „Обнови Европа“.

Документът се основава на петиция, внесена в парламента, от румънска гражданска организация. С петицията се настоява да бъде оспорена законността на ветото на Австрия, поясни Влад Георге. Той се надява, че тя ще бъде приета, тъй като е била единодушно одобрена на ниво комисия. Румънският евродепутат каза, че не става дума само за силно политическо послание, а и за правни последици, защото по думите му дискриминираните имат и права. За първи път се говори за обезщетения и за преките финансови загуби, които нашите страни са понесли, каза Георге. 

По думите му друг важен елемент е споменаването за първи път на понятието загуби, след което следват обезщетения, тъй като Европейската комисия ще бъде задължена да направи оценка на понесените загуби от ветото на Австрия. На второ място се предлагат юридически механизми за компенсация на Румъния.

Очаква се да бъде гласуван и нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината.