Европа

ЕП: България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на ЕС работят за подготовката на приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината. Това съобщи еврокомисарят за околната среда, океаните и риболова Виргиниюс Синкявичюс пред Европейския парламент в Страсбург.

 

Комисията нееднократно е подчертавала от 2011 г, че България и Румъния продължават да изпълняват всички необходими условия за присъединяване към Шенгенската зона. Контролът по границите между България и Румъния води до неоправдани икономически и екологични тежести за всички европейски граждани. Спешно е да се приключи с този процес, който започна преди 12 години. Нека позволим на България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген.

Виргиниюс Синкявичюс – еврокомисар за околната среда, океаните и риболова

Синкявичюс добави, че миграционният натиск по пътя през Западните Балкани е намалял с 25 на сто в първите месеци на тази година. По думите му, има чувствителен напредък по проекта, изпълняван съвместно с ЕК за подобряване на охраната по границите на България и Румъния.

Очаква се днес ЕП да подкрепи нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината с гласуване на правно необвързваща резолюция.

Докладчикът Георге Фалкъ от Румъния отбеляза, че текстът е одобрен единодушно от парламентарната комисия по петициите. И отчете, че е отправен призив за обезщетения за двете страни от претърпените в последното десетилетие щети.

Български евродепутати изразиха удовлетворение от подкрепата на Комисията и Парламента.