Икономика

30 милиона туристи в Рим причиняват транспортни проблеми

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Италия е една от най-популярните туристически дестинации в света. Макар и да е положително за икономиката на страната, това оказва негативно влияние върху жителите.

Рекордният туристически поток, който се очаква тази година в Италия като цяло и в италианската столица в частност, вероятно ще създаде още по-големи смущения за хората, които работят и живеят в Рим. Градът страда от хронични проблеми с ключови обществени услуги като транспорта.

 

Все още е рано, не е час пик, скоро тук на метростанция "Колизеум" ще настъпи хаос. Всъщност, когато се връщам от работа няма как да мина оттук в пиковите часове, защото е ужасно претъпкано.

Донатела Пироси, местен жител

Властите отчитат впечатляващ ръст - международният туризъм се е увеличил с 86% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се тази година само град Рим да бъде посетен от 30 млн. туристи - положителна перспектива за хотелите и търговските дейности, която обаче може да се превърне в кошмар за жителите, предвид лошото състояние на обществените услуги като цяло.

 

Туристът не е нищо друго освен временен гражданин. Ако гражданите са добре, туристите също са добре. Това е правилото. Така че, ако един град е в състояние да предостави услуги, гостоприемство и правила на гражданите, туристите също печелят.

Джанлука Де Гаетано, директор на Асоциацията на хотелиерите в Рим

Общественият транспорт винаги е бил една от най-слабите страни в италианската столица. Със само две основни линии на метрото, които образуват кръст над центъра на града, и хронични задръствания, общественият транспорт е недостатъчен, често бавен и е обект на закъснения и стачки. В момента се изгражда трета линия на метрото, но подземните работи често се забавят заради археологически находки.

Проблемът в град като Рим е и големият брой малки незаконни търговски дейности и огромната мрежа от незаконни места за настаняване, особено в центъра на града, където местните жители почти са изчезнали.

 

Има около 31 хил. разрешени места за настаняване и поне 15 хил. неразрешени, което означава почти 50 хил. места, които в момента са пълни. Това са поне 150 хил. туристи в една малка област, където туристите са повече от жителите. Ясно е, че това разрушава центъра на града и не позволява на туристите да изпитат истинско преживяване.

Алесандро Онорато, съветник по туризма в Рим

Италианският национален институт по туризъм очаква през летния сезон по-високи резултати за пътуванията между май и август. Най-много са американските туристи. Пътниците по въздух са 26% от общия прогнозен брой чуждестранни пътници за лятото.