Икономика

Пилотите на „Ryanair“ заплашват със стачка на 15 и 16 юли

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Белгийските синдикати и профсъюзът на пилотите „Бека“ поставиха ултиматум на ръководството на авиокомпания „Райънеър“. Ако ирландската авиокомпания не направи сериозно предложение до петък следобед, те ще започнат стачка през уикенда на 15 и 16 юли.

Пилотите на „Ryanair“, базирани в Белгия, заплашват да предприемат стачни действия на 15 и 16 юли. Те настояват заплатите им да бъдат върнати на нивата отпреди пандемията, след като се отказаха от 20% от възнаграждението си в началото на кризата с коронавируса. Те заявиха също, че не приемат плановете на „Ryanair“ да промени работното им време и да им дава по-малко време за почивка. Ако „Ryanair“ не започне преговори до 7 юли, след две седмици пилотите ще излязат на протест за цял уикенд.

По-рано тази година кабинният екипаж на „Ryanair“ стачкува заради лошите условия на труд. Сега и пилотите заплашват да започнат протестни действия.

Трудовият им договор гласи, че пилотите трябва да бъдат на разположение за излитане по всяко време на деня в пет последователни дни. Сега компанията иска да промени трудовото споразумение и да постави пилотите в готовност за шести пореден ден, като по този начин губят един ден почивка.

Друг проблем, с който се борят пилотите на „Ryanair“, е, че заплатите им не са се променили от пандемията насам. През 2020 г. те се съгласиха на 20-процентно намаление на заплатите, за да помогнат на компанията по време на кризата с коронавируса. Сега „Ryanair“ отново реализира печалба от 1,8 млрд. евро, „Шарлероа“ е втората най-печеливша база, но компанията не иска да сподели печалбата си със своите пилоти.

Пилотите вече обявиха намерението си да стачкуват, но все още има вероятност стачката да бъде предотвратена. Ако до петък следобед „Ryanair“ откаже да седне на масата за преговори, ще предприемем ефективни стачни действия, съобщават от синдикатите. Според тях това може да причини много затруднения на пътниците, но вече шест месеца те се опитват да водят диалог, без резултат.

Стачката може да бъде последвана от по-нататъшни действия - до октомври 2024 г., когато изтича срокът на колективния трудов договор.