Икономика

Колко струва почивката в един от най-оживените румънски курорти?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Черно море не беше засегнато от замърсяване след взрива на Каховка. Туристите в Румъния не се притесняват. Това тричленно семейство е избрало тризвезден хотел в курорта Мамая. Настаняването, което е било резервирано предварително, им е струвало 260 евро на вечер.

Но колко харчат на ден?

„Мисля, че 150 леи, но лесно може да прескочи тази сума“, споделя туристка.

В южната част на курорта обядът в ресторант на самообслужване струва около 100 леи или около 40 лева.

Най-евтината супа, зеленчуковата, струва 3 евро. Туристите плащат 4 евро за пащърнак или рибена супа, 5 евро за шницел, 2 евро за чиния с аншоа и още 2 евро за 100 грама пържени картофи.

На плажа най-евтиният шезлонг струва 6 евро, така че добавете още 18 евро към дневния бюджет за трима души. 2 евро за чаша бира, 4 евро за коктейл, 2 евро за варена царевица, 2 евро за понички и 2,50 евро за палачинка.

„Цените не са за всеки. Тези, които могат да си ги позволят, остават тук. Тези, които не могат, просто отиват на плажа“, споделя туристка.

Ако трябва да бъда честна, изхарчих доста. Похарчих около 100 евро за 4 души, само за храната и няколко коктейли, но това са цените.

Туристка

Туристически агенции казват, че сега посещаемостта е леко повишена в сравнение със същия период на миналата година. Това е така, въпреки че много туристи, изплашени от евентуалната вълна от замърсяване в Украйна, искаха да отменят резервациите си.

Имаше и туристи, които питаха дали могат да преместят резервацията си за друг период, ако този слух се потвърди, но не можем да говорим за феномен, за голям обем от запитвания.

Йону Недеа , директор на туристическа агенция

Около 80% от капацитета на курорта ще бъде запълнен, което е повече в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това много туристи искаха да отменят резервациите си, след като чуха, че морската вода може да бъде заразена от вълната на замърсяване, причинена от разрушаването на украинския язовир. След като властите обявиха, че няма опасност, хората продължиха да идват и да се наслаждават на почивката си. Румънските курорти разчитат почти изцяло на румънски туристи, семейства с деца. Те остават приблизително 5 дни с бюджет между 400 и 600 евро.

От морския бряг на Румъния – Диана Собару, за Euronews.