Европа

Специално за Euronews: Как в Румъния оценяват шансовете си за влизане в Шенген през тази година?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

България и Румъния чакат повече от 11 години, за да влязат в Шенген. Въпреки че ЕК неколкократно изразява подкрепата си, двете страни все още са далеч от зоната за свободно движение. Надеждите са, че могат да влязат до края на годината. Как това е възможно и какви са целите на двете държави – вижте в съвместната разработка на Euronews България и Euronews Румъния.

Разширяването на Шенгенското пространство не е сред приоритетите, официално обявени от Испания, която пое председателството на Европейския съюз - въпреки изявленията в подкрепа на Румъния, направени през последните месеци от няколко испански министри.

Румъния има нов министър на вътрешните работи, който ще представлява страната в Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Каталин Друла предпочита да не посочва срокове за влизане в Шенген.

Както казах, мисля, че би било рисковано да се прави прогноза в този момент, дори повече от рисковано, би било непрофесионално. Единственото, което мога да кажа, е, че това е основната цел на Министерството на вътрешните работи. По правило заключените врати се отварят отвътре. Мисля, че трябва да разберем по-добре какво се случва вътре, какви са желанията и предизвикателствата на държавите членки на Шенген, да ги разберем и да подходим към тях с подходяща стратегия. В този момент обаче да кажа нещо повече от това би било аматьорско, а аз не съм аматьор в такива неща.

Каталин Друла, министър на вътрешните работи на Румъния

За да може България и Румъния да постигнат целта тази година, темата за Шенген трябва да бъде включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през есента. Събитието ще бъде председателствано от Испания.

Румънските власти възлагат надежди на Испания да присъедини страната им към Шенгенското пространство, но шансовете са малки. Това е така, защото Испания вече обяви четирите си основни приоритета и нито един от тях не е свързан с разширяването на зоната за свободно движение.

„Споменах го миналата година, когато се проведе злополучното гласуване, когато Австрия се противопостави на влизането на Румъния и България в Шенген. Ще продължим да обсъждаме, да преговаряме, да търсим решения. Но искам много ясно да заявя, че този въпрос няма да се появи официално в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, докато не постигнем достатъчно ниво на разбирателство, което да позволи положително решение“, каза президентът на Румъния Клаус Йоханис.

България и Румъния чакат повече от 11 години, за да влязат в зоната за свободно движение. Австрия продължава да се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство. Освен нея, срещу България се обявява и Нидерландия, която изчаква страната ни да разреши правните си проблеми, преди да позволи да се присъединим към Шенген.

Румънска неправителствена организация призова Европейския парламент да установи, че гласуването на Австрия на 8 декември е било дискриминационно, като я обвинява, че е забавила присъединяването към Шенген и е причинила икономически загуби и екологични проблеми. Резолюцията ще бъде подложена на гласуване в средата на юли.

„Това изпраща силно политическо послание. В този текст Европейският парламент говори за сериозни нарушения на договорите, говори за възможността за нарушаване на член 2 от Договора за ЕС, членът, по силата на който дадена държава членка може да загуби правото си на глас в Съвета. На 8 декември, когато се гласува ЗА присъединяването на Хърватия и против това на Румъния и България, на този ден беше извършен дискриминационен акт. Това е забранено, тъй като гражданите на ЕС са равни и имат право на човешко достойнство, както е гарантирано от Договора за ЕС“, коментира Разван Николеску, председател на Асоциацията за чиста енергия и изменение на климата.

Ние не се координираме с властите. Имаме много добре очертан план. Не става въпрос само за тази петиция; ние имаме разработен план, който изпълняваме стъпка по стъпка. Последната стъпка ще бъде организирането на големи протести в Брюксел, протести по улиците, ако този проблем не бъде решен.

Разван Николеску, председател на Асоциацията за чиста енергия и изменение на климата

Според оценки на консултантска фирма всеки месец забавяне преди присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство означава поне 200 милиона евро по-малко за брутния вътрешен продукт на страната.

„Поискахме от Съвета на ЕС преразглеждане на решението за отказ на Румъния да се присъедини, на 8 декември. Когато те взеха решението, имаше въздействие върху околната среда. Хиляди камиони чакат на митниците с работещи двигатели, защото превозват бързо развалящи се стоки, а това има своето въздействие“, коментира Николеску.

Първото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, на което ще бъде гласувано разширяването на Шенген, ще се проведе през септември. Въпреки това преговорите ще се водят в Испания в края на юли, когато се очаква да се проведе неофициална среща на министрите на вътрешните работи на ЕС.