Европа

Ръководителят на Председателството на ЕК: Имам усещане, че скоро България ще бъде в Шенген

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Да поздравим г-жа Иванова за нейния избор. Това, което предстои е добре познатото изслушване в Европейския парламент, след което Съвета ще вземе решение. Конкретен календар нямаме, защото колегите от парламента трябва да решат кога да заседават комисиите. Сигналът, който даде ЕК, е в най-кратки срокове България да има нов еврокомисар. Г-жа Иванова ще поеме ресора, който беше в правомощията на г-жа Габриел. Проектите, които са заложени и се реализират не започват и не текат с мандата на комисарите. Това са по-дългосрочни процеси.“

Това каза за Euronews Bulgaria Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Приоритетът на Испанското председателство на ЕС ще е подпомагането на Украйна във войната. Надяваме се България и Румъния също да получат шанс да влязат в дневния ред за присъединяването си към Шенген. Ние ще окажем пълна подкрепа това да се случи.

„Изказването на г-жа Фон дер Лайен, че България и Румъния са готови за членство в Шенген са на база много анализи и резултати. Моето усещане също е, че България ще успее да бъде част от Шенген скоро“, коментира Кюланов.

„Така или иначе позициите са ясни. Държавите членки бяха поставили няколко условия. Приемане на законодателни промени например. Но мисля, че доста се свърши по тези препоръки“, допълни той.

Докладът за върховенството на закона очакваме да излезе другата седмица. Нашето желание е той да отразява реалната ситуация, защото тя в България е доста динамична. Базирано на черновата на разработената версия, ще анализираме и новите инициативи, които са приети, новите приети закони, новото правителство, новите намерения и т.н. Става дума за техническо отразяване на реалността. Важни са законодателните промени, не съответната рокада на главния прокурор. Важна е неговата отчетност, каквато беше препоръката за приемането на закон, който да дава право на такава“, подчерта ръководителят на Представителството на ЕК у нас.

По оценка на самите български власти относно второто плащане по ПВУ към момента са изпълнени около половината цели, които са заложени. Те трябва да се изпълнят и чак тогава да се премине към плащане от Комисията.

„Разбира се, ако това не се случи, може да се разгледа варианта за частично плащане. Там ще се разглежда не колко неща са изпълнени, а кои са изпълнени. Ние от наша страна ще положим всички усилия плащанията да бъдат бързо изпълнени, но всичко зависи от изпълнението на целите, които си е поставило правителството. По третия транш имаме две предизвикателства“, подчерта Кюланов.

По неговите думи „има доста работа за лятото и есента“, за да говорим за трето плащане, което при всички положения отива за следващата година.

Предоговаряне на Плана е заявено като намерение още от служебното правителство, но все още няма предприети конкретни стъпки.

Би било доста странно въвеждането на еврото паралелно с лева към момента в България, смята Кюланов.

Аз лично не смятам, че такъв референдум (еврото – бел. ред.) би следвало да се провежда, тъй като България има своите ангажименти като член на ЕС, така че темата би могла да приключили бързо“, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.