Европа

Контраофанзивата на Украйна навлиза в решителна фаза

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Още преди зазоряване на 24 февруари 2022 г народът на Украйна се събуди от звуците на сирени за въздушна тревога, бомби и ракети. Русия нахлу в своята съседка със сухопътни сили от изток и юг и засипа много населени райони с постоянен артилерийски огън и удари от въздуха. 

Големи експлозии отекнаха в Киев, Харков, Херсон, Одеса. Цивилни жители побегнаха с коли и влакове извън столицата. Пътищата се задръстиха.

Призракът на войната легна върху цялата страна, която беше готова да отвърне на руския удар.

Но нашествениците сгрешиха в преценката си – не взеха под внимание огромната територия на Украйна и съпротивителните сили на народа ѝ.

Размерът има значение, а Украйна е с огромна територия. Освен това до 2020 г тя изгради модерна армия с широки бойни способности. Но чистите разстояния, които трябваше да бъдат изминати, винаги са затруднявали Русия. Това, на което руснаците разчитаха, беше, че ще срещнат минимална съпротива вътре в Украйна, сред отделни групи от населението. И че украинското правителство начело с президента Зеленски ще избяга, като по този начин остави страната без лидер.

д-р Расмус Нилсон – Институт за славянски и източноевропейски изследвания 

След първоначалните загуби на ключови градове и позиции, украинската армия премина в контранастъпление през лятото и бързо си върна огромни площи, включително южния град Херсон.

След това войната стана позиционна, дистанционна и изтощителна.

През май Киев започна нова контраофанзива на изток и юг, която обаче върви бавно. Украинските сили твърдят, че планират внимателно разгръщането й, защото противникът е организирал плътни отбранителни линии и е минирал големи площи.

Въпреки че издръжливостта на украинците бе подложена на максимално изпитание, след 500 дни бойни действия тя не е сломена.

Следващите три месеца ще бъдат от критична важност, за да се види дали Украйна е в състояние да постигне значителни териториални придобивки в контраофанзивата си преди да дойде следващата зима. Балансът на вероятностите сочи, че украинците ще могат да постигнат тези победи и да надграждат върху тях в бъдеще. И колкото повече печалби постигне Украйна през тази година, а вероятно и през следващата, толкова повече Русия ще бъде подложена на натиск да седне на масата за преговори. За уреждане на този конфликт.

Малкълм Чалмърс – заместник-генерален директор на институт RUSI 

Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронта и продължават усилията за постепенно ограничаване на руските сили и логистични средства, предава Институтът за изследване на войната. В последния доклад на института се казва, че украинските войски са напреднали югозападно от Бахмут към 6 юли.

Говорителят на украинската Източна група на въоръжените сили полковник Серхий Черевати каза, че украинските войски са напреднали с повече от километър на 6 юли срещу руските сили близо до Бахмут.

Руски военни блогъри съобщават, че украинските войски са превзели няколко гористи района западно от село Клишчиевка и увеличават натиска върху руските позиции югозападно от Бахмут.

Саша Вакулина – Euronews