Свят

Зеленски: Очаквам конкретни стъпки от НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Володимир Зеленски очаква да види единство сред страните от НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс идната седмица, както и конкретни стъпки по пътя на Украйна към военния блок.

На пресконференция с президента на Словакия Зузана Чапутова, украинският лидер, който вече направи визити в България и Чешката република, каза още, че очаква на срещата във Вилнюс да бъдат обсъдени още отбранителни пакети за Киев и гаранции за сигурността за страната му.

НАТО трябва да разреши въпроса с кандидатурите на Швеция и Украйна. Но няма единство по този въпрос. А това е заплаха за силата на Алианса. И е много важно за сигурността на целия свят. Ние очакваме положителни резултати или поне някои стъпки към положителен резултат. Смятам, че от това зависи ситуацията с агресора – Русия. Защото Русия разчита светът да покаже слабост и разединение в НАТО, а това не бива да се допуска.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Държавният глава на Словакия Зузана Чапутова заяви, че иска да види Украйна като перспективен член на ЕС и че тя трябва да има перспектива за влизане в НАТО. По думите ѝ въпросът за членството в Алианса трябва да бъде "не ако", а "кога". "Вярвам, че на срещата на върха във Вилнюс Украйна ще получи ясна перспектива за членство в НАТО".

Дипломатическата активност на Зеленски дни преди ключовата среща на върха на НАТО цели да осигури достатъчно подкрепа сред съюзниците за допълнителна военна помощ, гаранции за сигурността на Украйна и ясна времева перспектива за членство в НАТО.

И България, и Чешката република, и Словакия увериха украинския лидер, че стоят твърдо зад страната му и ще продължат да я подкрепят, включително с пакети военна помощ.