Свят

НАТО предложи план за постепенна интеграция на Украйна

От Euronews България Euronews България

План от три основни точки ще помогне на Украйна да се присъедини в обозримо бъдеще към НАТО. Това обяви преди срещата на върха във Вилнюс генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Освен това съюзниците са приели да увеличат финансирането за производството на нужните на Киев боеприпаси.

Агресивната война на Русия срещу Украйна продължава да бушува. За 500 дни Москва носи смърт и разрушения в сърцето на Европа, опитвайки се да унищожи Украйна и да раздели НАТО. Нашата среща на върха ще изпрати ясно послание: съюзниците са обединени и агресията на Русия няма да успее. На срещата на върха ние ще направим Украйна още по-силна и ще изложим визия за нейното бъдеще. Очаквам лидерите на държавите членки да съгласуват пакет от три елемента, за да доближат Украйна до НАТО.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО 

Съвет НАТО-Украйна ще подготви и придвижи към пълноправно членство бившата съветска република, която в момента води ожесточени боеве за своята свобода, независимост и териториална цялост.

Първо, ще договорим многогодишна програма за помощ, за да гарантираме пълна оперативна съвместимост между украинските въоръжени сили и НАТО. Второ, ще надградим нашите политически връзки чрез създаване на Съвет НАТО-Украйна, и, трето, очаквам лидерите на държавите членки да потвърдят, че Украйна ще стане член на Алианса и ще се обединим за това как да я доближим до изпълнението на тази цел.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО 

На срещата на върха ще бъдат предприети „по-нататъшни големи стъпки“ за „укрепване“ на НАТО. Те включват „три нови плана за регионална отбрана“ и „поставяне на 300 000 войници в бойна готовност“.

Двудневното събитие на 11 и 12 юли ще бъде най-значимото международно събитие, на което Литва е била домакин, откакто стана член на Алианса през 2004 г.