Политика

Депутатите приеха на комисия декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО

От Euronews България Euronews България

Комисията по външна политика в парламента одобри декларацията за подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН внесоха общия проект на декларация миналата седмица. С документа 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира в Украйна, е пълното и незабавно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея държави. Очаква се декларацията да бъде разгледана на редовно заседание утре.

Народното събрание категорично настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир, предаде БТА.

"За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници", се посочва в декларацията.

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.