Политика

Зеленски идва в България

От Euronews България Euronews България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети страната ни в четвъртък, научи Euronews Bulgaria от свои източници.

Очаква се той да държи реч пред депутатите в Народното събрание. Програмата се пази в тайна от мерки за сигурност.

От пресцентъра на правителството нито отхвърлиха информацията, нито потвърдиха за предстоящо посещение на Володимир Зеленски в България.

„Във връзка с постъпили журналистически запитвания Ви информираме, че Министерският съвет не може да потвърди разпространената от медиите информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас“, се казва в прессъобщението на кабинета.

Междувременно комисията по външна политика в парламента днес одобри декларацията за подкрепа на членството на Украйна в НАТО. С документа 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира в Украйна, е пълното и незабавно оттегляне на Руската федерация. Изразява се и подкрепа за формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

"За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници", се посочва в декларацията.

България и Унгария останаха единствените държави в целия Европейски съюз, пред чиито парламенти украинският президент Володимир Зеленски не е държал реч от началото на руската инвазия в страната му, показва проверка на Euronews Bulgaria. От края на февруари 2022 година, когато войната започна, до момента той е гостувал на живо или онлайн в парламентите на всички останали страни-членки.

През по-голямата част от това време България имаше действащи парламенти – 47-ия и 48-ия. Единственият случай, в който се заговори за покана към Зеленски обаче, бе при откриването на 48-ото Народно събрание. Предложението тогава дойде от ГЕРБ, но бе посрещнато предпазливо от останалите политически сили, а БСП и „Възраждане“ се обявиха директно против. Темата не бе повдигната никога повече, а събранието бе разпуснато в началото на февруари т. г.

Все пак българска парламентарна делегация, водена от тогавашния премиер Кирил Петков, посети Украйна и се срещна със Зеленски през април м.г. Тя също бе бойкотирана от БСП и „Възраждане“.