Европа

Зеленски иска още системи за противовъздушна отбрана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Поредните руски удари по жилищна инфраструктура в Украйна показват, че нейните защитници не разполагат с достатъчно ефективни системи за противовъздушна отбрана. Така коментира поредния руски смъртоносен удар, този път по град Суми, украинският президент Зеленски.

 

За съжаление, държавата ни все още не разполага с достатъчно качествени системи за противовъздушна отбрана, за да защити цялата ни територия и да унищожи всички вражески цели. Врагът се възползва от това, когато предприе поредна терористична атака срещу град Суми с ирански дрон, поразявайки жилищни сгради и сградата на Службата за сигурност на Украйна. В резултат на тези удари има убити и ранени. Ще направим всичко възможно и невъзможно нашата система за ПВО да бъде най-силната.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски е обсъдил с германския канцлер Олаф Шолц сътрудничеството в областта на отбраната и възможността Киев да получи още модерни системи за ПВО. „Разговарях с канцлера Шолц. Германия помогна на Украйна с противовъздушната отбрана по един много силен начин. Брилянтните германски системи IRIS-T се оказаха много ефективни в защитата на нашето небе. Имаме и ефективни американски системи "Пейтриът", предоставени ни от Германия. В разговора с г-н канцлера се фокусирахме върху по-нататъшното сътрудничество в отбраната и върху стратегическите въпроси за защитата на нашата Европа. Мирът може да бъде гарантиран само чрез пълна сигурност“, каза той.

Украинският лидер и германският канцлер са призовали за удължаване на споразумението за износ на зърно и торове от черноморските пристанища на Украйна.

Зеленски отправи и апел към властите в Грузия да освободят бившия президент Михаил Саакашвили и да го пуснат да се лекува в Украйна.