Европа

В Хага заработи Международен център за разследване на войната в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Международни прокурори обединяват усилията си за създаване на орган, който да разследва престъплената агресия след нахлуването на Русия в Украйна.

От началото на юли започва работа Международният център за наказателно преследване на руската инвазия в Украйна, което е първата стъпка към евентуален трибунал срещу ръководството на Москва.

Той се намира в централата на Евроюст – агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие в Хага. Центърът ще разследва престъпления, които са извън обхвата на други международни правни органи.

 

Важна следваща стъпка в това пътуване е създаването на Международния център за наказателно преследване на руските престъпления в Украйна. Това е уникална платформа за международно сътрудничество без прецедент в правната история. Центърът ще подпомага националните следователи и прокурори от Украйна, Естония, Латвия, Литва и Полша, с аналитична, правна, финансова и логистична подкрепа.

Ладислав Хамран, председател на Евроюст

Международният наказателен съд разследва военни престъпления в Украйна, но няма юрисдикция да преследва престъпления, свързани с агресия. Новият орган ще прави това и е първа стъпка към евентуални трибунали за висши руски фигури. В него ще участват прокурори от Киев, Европейския съюз, Съединените щати и Международния наказателен съд.

 

Държавите членки ще играят решаваща роля в събирането на доказателства, идентифицирането на свидетели и евентуални заподозрени и изпълнението на заповеди за арест, включително издадени от Международния наказателен съд, както и в гарантирането, че извършителите на тези отвратителни престъпления няма да могат да се скрият от правосъдието.

Дидие Рейндерс, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието

Украйна заяви, че центърът ще се бори с агресията, която представлява заплаха за цялата международна общност.