Европа

Володимир Зеленски призова за създаване на специален трибунал, който да разследва Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент призова за бързо създаване на специален трибунал, който да разследва престъпления на Русия в Украйна. Володимир Зеленски заяви, че от началото на инвазията има доказателства за хиляди цивилни жертви.

 

Помним многото злоупотреби и изнасилвания на възрастни и деца, които промениха представата на света за това какво е Русия. Помним, че, бягайки от украинска земя, окупаторите оставиха след себе си стаи за мъчения и гробове. Помним хилядите терористични ракетни атаки, атаки с дронове, атаки срещу нашия народ.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Главните прокурори на няколко държави и организации, включително Великобритания, Европейския съюз и Съединените щати, пристигнаха в Лвов за международна конференция, посветена на разследването на военни престъпления в Украйна.

 

Първото нещо, което трябва да постигнем, е нашето обединение да доведе до приемането на украинската проекторезолюция в Общото събрание на ООН. Това ще помогне за създаването на специален трибунал за руската агресия срещу Украйна. Трибуналът ще разреши проблема с невъзможността Международният наказателен съд да повдигне обвинения за агресия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски повтори, че Международният наказателен съд създава свой клон в Украйна, което ще помогне виновните да бъдат наказани.

По-рано той призова и за още военна помощ за Киев. От Съединените щати отговориха с нов пакет на стойност 400 млн. долара, който включва гаубици и още боеприпаси за американските системи HIMARS.