Свят

Блинкен: Русия трябва да бъде наказана заради Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Русия трябва да бъде наказана за войната в Украйна. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на разговори във формата „Куад“. В Ню Делхи на външните министри на Австралия, Япония и Индия, Блинкен заяви, че подобен акт на агресия не може да остане без последици.

"Част от причините, поради които страните извън Европа също са толкова фокусирани върху Украйна и я подпомагат е, че знаят, че може да има последици навсякъде. Ако позволим на Русия безнаказано да прави това, което прави в Украйна, това ще бъде послание към бъдещите агресори навсякъде, че може би и на тях ще им се размине", каза той.

Групата “Куад“ се срещна след форума на Г20 в Индия. Четирите държави излязоха с общо изявление след разговорите, че употребата на ядрено оръжие или заплахите за употреба на такова са напълно недопустими. От своя страна, първият дипломат на Русия Сергей Лавров разкритикува тазгодишната среща на Г20.

"Цялата среща на Г20 беше изцяло за Украйна. Попитах индийските ни приятели и онези, които приветстват форума през всичките тези години, дали някога в общите декларации се е споменавало за ситуацията в Ирак, в Либия, в Афганистан или пък Югославия? Форматът е създаден през 1999 г. На ниво финансови министри и гуверньори на централни банки. През 2008г. Се превръща в това, което е днес. Тогава на никой не му пукаше за нищо друго освен за финанси и макроикономика", коментира той.

Лавров и Блинкен се срещнаха в кулоарите на Г20 за първи път от началото на войната в Украйна. Разговорите между двамата, както и форума като цяло, завършиха без консенсус относно руската инвазия.