Свят

Блинкен към Лавров: Прекратете тази агресивна война

От Euronews България Euronews България
Lavrov Blinken AP Снимка: AP

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в кулоарите на разговорите на Г-20 днес руския си колега да сложи край на войната в Украйна, в първия им личен контакт след инвазията.

Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха накратко по време на срещата на най-висшите дипломати в света в Ню Делхи, която не успя да постигне обща заключителна декларация след възражения от страна на Москва и Пекин.

"Казах на външния министър това, което аз и много други хора казахме миналата седмица в ООН и което толкова много външни министри от Г-20 казаха днес - прекратете тази агресивна война, ангажирайте се със смислена дипломация, която може да доведе до справедлив и траен мир", каза Блинкен, цитиран от АФП.

Последният път, когато Блинкен и Лавров бяха в една и съща стая - на срещата на Г-20 в Бали през юли миналата година - според западни официални лица Лавров е излязъл навън.

До днес не е имало лични контакти на високо равнище между правителствата на САЩ и Русия, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Вашингтон твърдо подкрепя Киев и оглавява международните усилия за изолиране на Русия.

Руската дипломатическа говорителка Мария Захарова се опита да омаловажи значението на срещата, като заяви пред държавната информационна агенция РИА Новости, че Блинкен я е инициирал, и че тя е била мимолетна.

Лавров "е разговарял с него изправен, в рамките на втората втора сесия на Г-20", каза тя. "Не са се състояли никакви разговори или истинска среща".

Срещата на Г-20 днес приключи без съвместно изявление - втората подобна среща на блока, на която не се постига споразумение в рамките на няколко седмици.

Лавров заяви пред събралите се външни министри, че западните представители са провалили срещата в опит да обвинят Русия за собствените си неуспехи, като не са уважили усилията на индийските домакини да постигнат споразумение по други въпроси.

"Искам да се извиня на индийското председателство и на нашите колеги от страните от глобалния Юг за непристойното поведение на някои западни делегации, които превърнаха дневния ред на Г-20 във фарс", каза Лавров, според руската информационна агенция ТАСС.

Въпреки очевидното значение на срещата на Лавров и Блинкен, анализаторите заявиха, че няма признаци тя да предвещава край на войната.

"Те не казаха нищо, което да убеди когото и да било, че тази криза се движи към значително или сериозно разрешаване. Изглежда, че ни чака дълъг път", каза Харш В. Пант, професор от Кралския колеж в Лондон.