Политика

Правната комисия отхвърли референдума за запазване на лева

От Euronews България Euronews България
Pari Levove Bgnes Снимка: БГНЕС

Правната комисия отхвърли предложението за референдум за запазване на лева.

Това стана след близо 4-часово заседание на комисията, на което се обсъди инициативата за такова допитване на "Възраждане". Конкретно въпросът беше дали да се запази левът като единствена национална валута в България до 2043 г. На практика подобно решение цели да блокира въвеждането на еврото в България през следващите 20 години.

Предложението беше подкрепено от националистите, както и от БСП и ИТН; членовете на комисията от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС го отхвърлиха или се въздържаха, и тъй като бяха по-многобройни, надделяха. Сега остава по въпроса да се произнесе пленарната зала. Това ще стане в петък, както беше записано в седмичната програма на парламента.

В дискусията за референдума се включиха конституционалистите доц. Наталия Киселова, проф. Пламен Киров, д-р Борислав Цеков, специалистът по европейско право д-р Христо Христев, както и гуверньорът на БНБ Димитър Радев. 

Според Борислав Цеков с предложението за референдум с определена дата се прави опит за едностранна промяна на едно безусловно задължение, което е влязло в международен договор и се променят кръга от органите, които констатират дали са изпълнени критериите за конвергенция.

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че предложението е в колизия както с международните договори, които страната е подписала, така и с националното законодателство, тъй като в него няма термин "официална валута", а терминът "единствена официална валута" е в противоречие с валутния закон. Установяването на лева като единствена официална валута би елиминирало плащането в други валути и би възстановило валутния контрол, добави той.

Радев обърна внимание, че България е постигнала много сериозен напредък за членството си в еврозоната - член е на банковия съюз без самата тя да е член на еврозоната, и ако бъде прието това проекторешение, то ще доведе до сериозни последици и ще подкопае дългограденото доверие на страна като надежден партньор в еврозоната. Според него, ако решението за рефереднума бъде прието, то може да пропука консенсуда за приемането на България в еврозоната.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов беше категоричен, че въпросът отговаря изцяло на изискванията на закона и че има 470 хиляди валидни подписа. Той призова членовете на комисията да спазят закона и дори да се обърнат към Конституционния съд.

Депутатите от "Възраждане" твърдяха, че въвеждането на еврото въобще не е предмет на референдума. Те посочиха, че приемането на еврото не е ратфицирано с договор. Затова смятат, че не нарушават изискването на закона за допитванията, който не позволява да се провеждат такива по отношение на международни договори. Те предупредиха, че отказ да се проведе референдумът би означавало да се пренебрегне волята на гражданите, които са се включили в подписката в негова подкрепа.

Дискусията преминава основно като размяна на реплики между депутати от "Възраждане" и ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС и БСП изобщо не се включиха в разговора. От десницата се опираха на аргумента, че предложението за референдума нарушава текста в закона за допитванията, според който референдум по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация. Друг мотив добави Мартин Димитров, който заяви, че допитването поставя в риск валутния борд - ако се приеме левът да бъде единствената официална валута в страната, тогава еврото няма да може да се използва като резервна валута, а това е принципът, който е в основата на борда. Петър Петров от "Възраждане" му отвърна, че никъде в законът за допитванията няма условие да не се засяга валутният борд.

Гроздан Караджов от ИТН заяви, че подкрепя влизането в еврозоната, но допусна, че народът има правото да взима пряко решения, включително погрешни такива. Той посъветва колегите си да преодолеят страха си, че ще бъде направена грешка, и да дадат на хората референдума. "Докато се изживяваме като един елит, който може да надмогва дори най-малкият порив на хората, винаги ще се поражда нова вълна отрицание", обърна се той към колегите си. В същия дух се изказа и Смиляна Нитова от БСП.

По време на дебатите за референдума за запазване на българския лев депутатката от "Възраждане" Константина Петрова обвини Явор Божанков, че ѝ е снимал краката.

Божанков заяви, че "това е референдум на страха, плашат ни хората, които ни плашеха с ваксини. Това е референдум срещу Европа". Той беше прекъсван на няколко пъти от депутати на "Възраждане", които седяха зад него с подвиквания "дръж се мъжки, ще ти се стъжни". Божанков извади телефона си да снима колегите си, когато реагира Константина Петрова, удряйки телефона му. После тя се оплака, че той я е ударил през ръцете. Пред депутатите тя обяви, че той ѝ снима краката. "Никога не съм снимал колега от "Възраждане", тя стана и се опита да ми вземе телефона - срамно е", отговори той.