Икономика

ОПЕК: Търсим алтернативи, но без петрол не можем

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Двудневна среща на Организацията на страните износителки на петрол се провежда във Виена. На нея ще бъдат обсъдени настоящият глобален енергиен пейзаж и бъдещите перспективи в областта на енергетиката, пазарната стабилност, енергийната сигурност.

Сред гостите и ораторите бяха принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, министър на енергетиката на Кралство Саудитска Арабия, министрите на петрола и газа на Ирак и Либия, както и министърът на енергетиката и инфраструктурата на ОАЕ.

 

Ежедневният живот на милиарди хора зависи от нашата стока - петрола. Това е неизбежна реалност, която заслужава уважение. Ето защо ОПЕК се стреми към стабилност на пазара. Разбира се, като индустрия ние искаме да гарантираме, че ще имаме бъдеще без емисии. Използването на технологии, които могат да постигнат това, ще бъде една от основните теми на семинара. Петролът обаче е твърде важен и основен за живота, за да бъде спрян.

Хайтам Ал Гаис, генерален секретар на ОПЕК

Осмата конференция на ОПЕК се провежда под надслов "Към устойчив и приобщаващ енергиен преход". На конференцията ще бъдат разгледани настоящият глобален енергиен пейзаж и бъдещите перспективи в областта на енергетиката, пазарната стабилност, енергийната сигурност, инвестициите, технологиите и иновациите.