Бизнес

Германия и ЕК се разбраха за колите на бензин и дизел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Германия и ЕС обявиха, че са постигнали споразумение по спора относно забраната за производство на нови коли с двигатели с вътрешно горене.

Централната тема на спора между Берлин и Брюксел беше дали производителите на автомобили ще могат да продължат да произвеждат автомобили, които се движат с т.нар. електрогорива, и след 2035 г.

„Постигнахме споразумение с Германия за бъдещата употреба на електрогорива в автомобилите, сега ще работим правилата, съдържащи стандартите във връзка с въглеродния диоксид при автомобилите, да бъдат приети възможно най-скоро“, написа в "Туитър" заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Автомобили с двигатели с вътрешно горене ще могат да бъдат използвани и след 2035 г, ако се движат само с горива, които са неутрални от гледна точка на въглеродния диоксид“, заяви германският министър на транспорта Фолкер Висинг.

Критици на този ход твърдят, че батериите са по-подходящи за леките автомобили и синтетичните горива трябва да се използват само, когато няма друга възможност.