Политика

БСП поиска оставката на Тагарев, бил опасен за гражданите (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Ninova BSP BGNES Снимка: БГНЕС

Оставка на военния министър Тодор Тагарев поиска БСП. Според Корнелия Нинова "действията и думите" на министъра на отбраната били "опасни за гражданите и неутралитета". 

Повод за искането са думи на военния министър от понеделник. Тогава пред конференция на българските военни аташета зад граница Тагарев казва, че "независимо от конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие".

Конвенцията от Монтрьо забранява престоя на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море. 

Това първоначално от "Възраждане", а днес и от БСП разтълкуваха като намерение за разполагане на чужди военни бази в българското Черно море. 

БСП отказва да подкрепи декларацията за приемане на Украйна в НАТО, която вчера бе гласувана от Външната парламентарна комисия, а тази седмица е в дневния ред на пленарната зала. 

"Нашите подмазвачи и слагачи бързат да са по́ католици от папата, без да отчитат, че сме близо до конфликта и може да се превърнем в жертви на войната. Ще гласуваме против и продаването на реакторите от "Белене" на Украйна", отсече Нинова. Според нея тази инициатива, за чието авторство днес спорят от ГЕРБ и ДБ, цели "Да се приключи с "Белене".

"Който е поканил Зеленски, да го приеме. Ако дойде в Народното събрание, ще ви съберем, и ще чуете нашата позиция", каза още Корнелия Нинова.

За визитата на украинския президент се разчу неофициално вчера, но институциите все още не я потвърждават официално. Според министър Тагарев, цитиран от БТА, потенциална визита на президента Володимир Зеленски ще покаже, че помощта на България за Украйна е ценена. 

Според него изтичането на информация за визитата на Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало планирано посещение, то да бъде отменено. 

"Не съм притеснен по никакъв начин, че лидер на опозиционна партия е поискал оставката ми. Предполагам и кабинетът няма да е притеснен", каза пък военният министър по повод поисканата му оставка.