Политика

Партньорите във властта се скараха чия е идеята да продадем ядрено оборудване на Украйна

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Нов конфликт във връзка с идеята България да продаде ядрено оборудване на Украйна назрява в управляващото мнозинство.

Предложението, за което от ПП-ДБ анонсираха снощи, бе внесено от тях в деловодството на парламента. Накратко то се състои в това страната ни да предложи на украинското правителство да закупи ядреното оборудване, предназначено за неслучилата се от десетилетия АЕЦ „Белене“, като цената да не бъде по-ниска от 1,2 милиарда лева.

"Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненуженият ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на Украйна", мотивира идеята Ивайло Мирчев от ДБ в своя фейсбук профил, обявявайки проекторешението. 

От ГЕРБ публично показаха ревност в парламента тази сутрин и обвиниха партньорите си в присвояване на идеи и чужд труд.

Видях, че снощи са се похвалили с инициатива на ГЕРБ - проекторешение на НС, което ние внесохме. Няма нито една дума и запетая, която да е сложена от ПП и ДБ. Това, че си присвояват тези услуги, граничи с плагиатство“, ядоса се Делян Добрев.

Той заяви, че предложението за продажба на оборудване от "Белене" на Украйна е изцяло на ПГ на ГЕРБ. От тях дошла и поканата ПП и ДБ да се разпишат.

След началото на войната в Украйна нашето оборудване изгуби своя смисъл, защото централа с такова оборудване може да бъде построена само от руснаци“, обясни Делян Добрев. Предвид наложените санкции върху Русия това на практика означавало, че „Белене“ е обречена като проект. А за Украйна това оборудване би било от полза, тъй като тя има построена, но недовършена централа и се нуждаела от реакторите, парогенераторите и циркулационните помпи, с които България разполага.

Делян Добрев уточни, че идеята няма връзка с евентуалното посещение на Володимир Зеленски в София, което все още остава непотвърдено официално.

Когато има такава информация от Министерския съвет, тя ще ви бъде потвърдена. Нали не искате да потвърдя нещо, за което няма информация“, каза лаконично вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.