Политика

Донорска конференция за Украйна: ЕС с нова хуманитарна помощ за 200 млн. евро, СЗО - 316 тона медицинска помощ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Poland Russia Ukraine War Donors Conference 22125413399105 Донорска конференция за Украйна. Снимка: AP

Европейският съюз ще отпусне допълнителна хуманитарна помощ на Украйна в размер на 200 млн. евро. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен във Варшава по време на донорска конференция, посветена на събирането на помощи за Украйна, предаде БГНЕС.

 

ЕС има удоволствието да обяви на конференция на донорите отпускането на допълнителна хуманитарна помощ за Украйна в размер на 200 милиона евро. С това ново обещание ние казваме на народа на Украйна: вашата борба е и наша борба. Ние сме с вас.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Донорската конференция се организира от Полша и Швеция в партньорство с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия и с участието на Организацията на обединените нации. Обявената цел на събитието е международната общност да обяви нови ангажименти, средства и разходи за спешни хуманитарни нужди, както и да обсъди как да подкрепи украинското общество и да определи дългосрочните нужди.

ЕС е отпуснал 17 млрд. евро на Украйна за целия период от 2014 до 2022 г. ЕС е отделил и 1,5 млрд. евро от бюджета на общността за доставки на оръжие за Украйна, без да се включват преките доставки от държавите-членки. На 9 април във Варшава по време на благотворителната акция „Stand Up For Ukraine“ бяха събрани 9,1 млрд. евро за украинските бежанци и вътрешно разселените лица. Тези средства са предназначени не само за Украйна, но и за страните от ЕС, които приемат 5 милиона бежанци от тази страна.

Организацията на обединените нации очаква нейният призив за набиране на 2,25 млрд. долара хуманитарна помощ за Украйна да намери отклик сред световната общност. Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви това по време на донорската конференция в полската столица.

 

ООН и повече от 200 нейни хуманитарни партньори разшириха програмите си и изпратиха допълнителен персонал в Украйна. Изпратихме спешни призиви за набиране на 2,25 млрд. долара. Надяваме се да получим подкрепа.

Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН

От своя страна Световната здравна организация е доставила над 316 тона медицинска помощ на Украйна. Съобщението беше направено от генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

"Досега сме доставили повече от 316 тона медицинска помощ в подкрепа на 7,5 млн. души", каза Гебрейсус.