Европа

Шойгу за бунта на „Вагнер“: Планът за дестабилизация на Русия не успя

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След трусовете, които предизвика краткотрайния бунт на частната военна компания "Вагнер" на 25 юни, дойде и първият коментар на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Той беше категоричен, че планът за дестабилизация на Русия не е успял, защото бойците са лоялни. А метежът, организиран от ръководителя на наемническата групировка Евгений Пригожин миналия месец, не се е отразил на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

 

Относно опита да се дестабилизира ситуацията в Русия на 25 юни. Тези планове се провалиха заради това, че личният състав на въоръжените сили показа вярност към своята клетва и воинския си дълг. Провокацията не оказа никакво влияние върху действията на войските в Украйна. Военнослужещите продължиха героично и самоотвержено да изпълняват възложените им задачи.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия

Пригожин и неговите бойци от "Вагнер" избегнаха съдебно преследване и миналата седмица им беше предложено убежище в Беларус, след като президентът на Беларус помогна за сключване на споразумение за прекратяване на това, което изглеждаше като въоръжено въстание на групата наемници.

Междувременно от Кремъл заявиха във връзка с бунта на "Вагнер", че всички правителствени агенции и министерства, включително и разузнавателните служби, работят така, както би трябвало.

Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, отказа коментар на въпроса защо руската Федерална служба за сигурност (ФСС) не е предотвратила бунта, преди той да избухне, но заяви, че в онзи момент обществеността и въоръжените сили са застанали зад президента Владимир Путин.

Междувременно се слага край на медийната империя на Пригожин.

Компанията Patriot Media, собственост на шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин - ще бъде закрита след провала на неговото въстание в Русия миналия уикенд.

Правителството не е поставило компанията изцяло извън закона, въпреки че руският президент Владимир Путин заяви, че фирмата за кетъринг на Пригожин ще бъде разследвана заради годишната му заплата от 2 млрд. долара.