Европа

Зеленски нареди на армията засилване на сигурността по границата с Беларус

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент е наредил на армията да засили сигурността на север, около границата с Беларус, дни след като стана ясно, че част от наемниците от „Вагнер“ ще се преместят в северната съседка на Украйна.

Анализираме много внимателно всеки факт и всяка перспектива във всички посоки. По решение на главнокомандващия въоръжените сили ЗалУжни и генерал Наев е възложено укрепване по северното направление за гарантиране на мира. Определени са уместни срокове.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Съдбата на „Вагнер“ остава неясна след неуспешния бунт срещу Русия преди седмица. По-рано лидерът на частната армия – Евгений Пригожин, съобщи, че военното министерство в Москва е искало групировката да бъде разпусната на 1 юли. А Владимир Путин обяви, че бойците може да станат част от руската армия или да отидат в Беларус. Президентът Александър Лукашенко е поискал „Вагнер“ да обучава беларуската армия, но по думите му наемниците „не са там“.

Междувременно от Съединените щати коментираха, че контраофанзивата на Киев успява бавно, но сигурно. Украинската армия съобщи, че силите ѝ напредват на юг, както и в района на Донецк.

Вашингтон обмисля изпращането на т.нар. касетъчни боеприпаси на Украйна, които представляват множество експлозиви, събрани в една бомба или снаряд. Не е ясно обаче дали съюзниците на Съединените щати в НАТО ще подкрепят подобен ход – повече от половината държави в Алианса са подписали конвенция за забрана на използването на касетъчни боеприпаси.