The Cube

The Cube: Защо забраниха номер 88 във футбола

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Неочаквано, но факт – номер 88 вече е забранен зa играчите в италианския футбол. Рестрикцията идва след новоприетите 13 правила за борба с антисемитизма. Те са, наложени от националния координатор и президента на местната федерация.

Мотивът е, че числото 88 се използва с расистки подбуди в чест на Адолф Хитлер. Двете осмици са свързани с първите букви от поздрава „Hаil Hiltler”, а именно „Н“, която е осмата буква в азбуката.

Фен на Лацио беше заснет през март по време на местното дерби, с тениска, на която е написана „Хитлерсон“ и номер 88 на гърба му. Той получи доживотна забрана за посещаване на стадиона. Това обаче не попречи на група от около 100 фенове на Лацио да нарекат себе си расисти в скандиране пред камера, преди 2 седмици. А това доведе и до реакции във Фейсбук на обидени привърженици на Рома.

Вътрешният министър на Италия също подкрепи тези мерки и заяви, че е крайно време в страната да наложат забрани за подобни прояви на хората, които използват цифрата 88 като скрито послание.