The Cube

The Cube: Противоречиви реакции за инициативата да се издигне 111-метров пилон в Рожен

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Проект да бъде издигнат 111-метров пилон в Рожен провокира противоречиви реакции сред българското общество. Мария Кръстанова в The Cube ще ни разкаже повече за тази новина.

 

През последните дни една тема успя да раздели обществото- план да се построи най-високият пилон на Балканския полуостров, на върха на който ще се вее българското знаме. Инициативата е частна и се реализира под патронажа на президента Румен Радев. Финансира се с дарения, като необходимата сума е точно 1 000 000 лв.

От уебсайта на проекта научаваме, че сред основните стимули на организаторите, са да провокират патриотични чувства в нацията и да създадат още една туристическа дестинация, която да изпълни с гордост всеки българин. Колкото до техническите параметри на съораженията, от информация публикувана на сайта, виждаме, че то ще бъде с височина 111 м. и с тегло 110 тона. 

Именно това провокира противоречиви реакции сред гражданите. Една част от обществото смята, че пилонът ще повдигне духа на нацията. Друга обаче смята за недопустимо застрояването в района на Рожен. Някои граждани призоваха за преразлеждане на проекта и разследване на отговорните, разрешили строителството и съответно преминаването насред планината на тежката строителна техника. От министерството на околната среда и водите отговориха, че пилонът в местността Рожен не попада в защитена територия. Това е и причината, поради която строежът не се нуждае от оценка за въздействие върху околната среда.

Както виждаме от снимките, работните дейности вече са започнали, като се очаква пилонът официално да бъде открит на 13 юли с "мащабен спектакъл и шоу-заря". Специален гост пък на събитието ще бъде Лили Иванова.