Бизнес и технологии

Георги Гьоков, БСП: За финансовия хаос в държавата са отговорни служебните правителства

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Такъв хаос с финансите на държавата не е било. За това най-голяма вина имат служебните правителства, които от инат не вкарваха редовния бюджет, когато трябваше за 2023 г. и затова става толкова сложно“. Така депутатът от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков коментира пред Euronews Bulgaria финансовото състояние на държавата и предстоящото обсъждане в пленарна зала на проекта за бюджет, внесен от министър Асен Василев.

 

Финансовият министър каза, че социалните плащания са гарантирани в размерите от 2022 г. А нашето виждане е, че е замразяване на доходите, както и на социалните плащания, което не е добре в условията на инфлация и на покачващи се цени. Затова нашето предложение е да залегне 1 процент повече дефицит, което не е никаква трагедия. Дори държави като Румъния, например, стигат до 6-7 дефицит, тази самоцел от 3 процента дефицит от страна на управляващите, ми е необяснима.

Георги Гьоков, БСП

Той каза още, че БСП ще представи алтернативен бюджет и „в него ще изложим нашите виждания. „Силно се надявам управляващите да се вслушат в нашите предложения, освен, че гарантираме социалните плащания, но и има увеличение в тях. Нашият бюджет от гледна точка на хората е по-добър, отколкото на Асен Василев“.

После допълни: „Като гледам как се държат управляващите, има голяма вероятност бюджетът да бъде бламиран от някоя от техните групи“.

Вижте повече във видеото.