Икономика

Икономисти: Правителството има много оптимистични представи за бюджета

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Асен Василев се опитва да вкара ситуацията с бюджета в някаква рамка, но не можем да отречем, че неговите възгледи са изключително оптимистични. Около тази теза се обединиха в студиото на „Добро утро, Европа“ икономическият анализатор Кузман Илиев и финансисът Димитър Чобанов.

Ако видим макрорамката на бюджета, дори това може да бъде определено като доста оптимистично виждане за нещата. Повечето международни институции подобриха прогнозите си за българската икономика, но тази на Министерство на финансите е най-оптимистична, коментира Димитър Чобанов.

Новите параметри, които се предлагат и предстои да се обсъждат всъщност може би показват прекалено голям оптимизъм по отношение на събираемостта на данъците, каза още той.

Ситуацията в еврозоната не е добра и структурата на икономиката и на икономическия растеж се променя. Това може да доведе до различна събираемост и това, ДДС се определя в много голяма степен от вноса. Това, което се очаква да се случва през следващите месеци е вноса да намалее, което естествено ще оказва влияние и върху базата за ДДС. Дори да бъдат направени много големи усилия за подобряване на събираемостта, може да не бъде достатъчно, каза още Чобанов.

Казваш, че ще имаш 3,5 млрд. лв. По-високи приходи, без обаче да вдигаш данъците. Следващият въпрос в тази негативна икономическа конюнктура е „Как ще се случи това?“. Има едни механизми това да стане със сериозен натиск над бизнеса от страна на НАП, със законни прийоми, които са правилни, но са погрешни. Трябва да сме гъвкави и да оставим бизнеса да работи, каза Кузман Илиев. Един голям проблем се очертава в еврозоната, както и в целия ЕС, и това е, че инфлацията се настанява много трайно. Лихвите се вдигат, но това не помага за успокояване на инфлацията, базовата инфлация остава около 5%, което е доста високо, коментира още Илиев.

Цялото интервю вижте във видеото.