Общество

Преслав Райков, финансист: С Бюджет 2023 има опасност да влезем в процедура по свръхдефицит

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Този бюджет, който сега се представя, залага на събираемостта. Това е риск, който не мисля, че може да допринесе с голям ефект да влезем ефективно в 3-те процента (дефицит – бел. ред.). Колкото и ефективно да събираме, все пак това има лимити.“

Това коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria финансистът Пламен Райков.

Може би служебното правителство с един предупредителен сценарий се опита да ни предупреди какво би станали с този 6%...

Райков не споделя обвиненията на някои политически партии, че бюджетът е антисоциален.

„Напротив, много социален е. Има повишение на минималната работна заплата. Може би анти социалното е, че много от нетаргетирани плащания, които от БСП бяха свикнали по време на Ковид и високата инфлация, ще приключат“, коментира финансистът.

Гледайки макро рамката за 2024-25 година, се планира висок икономически ръст – 3.3%. Ако не реализираме тези 1.8% тази година, дефицитът няма да е 3 %, ще бъде над този таргет, което ще ни вкара по процедурата по свръхдефицит. Това ще ни забави за еврозоната.

„За мен бюджетът трябва да се планира на база на най-черните сценарий, не трябва да се забравя войната в Украйна. никакъв случай не сме излезли от високата инфлация, тя може да остане за по-дълго“, предупреди финансистът.

„ЕЦБ се намира в най-догонваща позиция (спрямо останалите централни банки – бел. ред.), така че лихвите в Европа продължават нагоре. Може би ще достигнат 4-5%, това е моя лична прогноза за следващите 12 месеца. Аз бих планирал бюджети на най-песимистичните сценарии“, каза още Райков.

Той коментира, че не очаква сериозно увеличение на цените на горивата.

„Промяна на акцизите би повлияла, но не много. Повишение може да има заради летните сезони, от 2 до 5 стотинки е нормално. На световните пазари не се очаква поскъпване на горивата, даже напротив, очаква се поевтиняване“, обясни финансистът.

Целия разговор вижте във видеото.