Икономика

Синдикалист за бюджета: 3% дефицит – добре, но трябва и 10% ръст на заплатите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Оценката ни за представения от Асен Василев бюджет може да бъде в два аспекта. От една страна, има много положителни новини – както и ние твърдяхме, (дефицитът в) бюджета може да влезе в рамките на 3%. И новият министър на финансите успя да го докаже.“

Това каза за Euronews Bulgaria Петър Мишев, икономист от КНСБ, относно предложения от Асен Василев бюджет за 2023-а година.

„Това, от което не сме достатъчно доволни, че в разходната част не са включени неща, за които настояваме. Най-важното е как могат да бъдат компенсирани доходите на хората. Исканията ни са за минимум 10% увеличение на всички заплати в обществения сектор, предвид че очакваната инфлация за 2023 година, по оценки и на български, и на международни институции, варира между 8.5 и 10 процента“, допълни той.

„Минималната работна заплата, по сега действащото законодателство ще трябва догодина да бъде 50% от средната. По предварителни оценки това ще е около 950 лева. И за да няма такъв рязък за бизнеса скок, ние настояваме за една междинна стъпка: от 1 юли МРЗ да стане 850 лева. И така следващият ръст ще е само с около 100 лева“, предлага синдикалистът.



Цялото интервю вижте във видеото.