Euronews Сега

Президентът към ДПС: България очаква усилия в борбата с корупцията

От Георги Колев Георги Колев Редактор

България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство.
Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с ДПС.

Президентът заяви, че отговорното отношение на ДПС към етническия мир е факт. „Факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог“, каза държавният глава.

 

„Вие стоите близо до вашите избиратели и знаете техните тревоги – от растящите цени, от продължаващата война и те не могат да бъдат решени само от една политическа сила. Знаете колко е важна ролята на политическите лидери за решенията, които се вземат, за да се работи в интерес на всички български граждани. Ние сме член на важни съюзи, очакваме още по-голяма подкрепа от там. Очакваме българските институции да работят така, че да използваме всяка възможност от нашето членство и да не позволяваме България да остава в периферията на ЕС. Това означава да имаме по-единна външна политика.

Румен Радев, президент на България

Коалицията не се основаваше на ценности, а на база отрицание и цялата й идейност беше основната на лъжата. Ние в НС се опитвахме да разобличаваме лъжите на последното управление. Политическата криза е шанс за излизане от нея. Проваленото правителство отказваше да има диалог с опозицията за проблемите на българските граждани, но после се разбра, че има отказ и от диалог вътре в досегашното управляващо мнозинство. Самонарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от "правилните хора". Чрез диалог трябва да възстановим нормалността и демокрацията.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

Бюджетът за 2022 г. трябваше да е съобразен с плана за устойчивост и оперативните програми, пропуснахме цялата 2021 и в момента сме в същата ситуация. В това НС трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да произведе онова нужно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Според нас ние трябва да се обърнем към избирателите, те да натоварват с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент не да влезем с омраза и отрицание, а да влезем с нашите ценности, цели и приоритети, каза още Карадайъ.