Политика

ГЕРБ при президента: Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Започваме консултации в предизвикателен за страната ни момент – наред със здравната, икономическата, социалната, бежанската криза, сме изправени и пред политическа криза.

Така държавният глава Румен  Радев се обърна към представители на ГЕРБ-СДС в началото на консултациите с ПГ на ГЕРБ-СДС, които започнаха точно в 14 и 15 ч., както беше обявено.

Ще върнем мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила по ваш избор, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите с президента.

Отчитаме предизвикателствата, съобразяваме се с рисковете. Затова нашата ПГ активно участва при вземането на редица решения. Поискахме извънредно разглеждане на Закона за държавния бюджет, защото си даваме сметка, че при всички кризи, ако държавата няма гарантиран бюджет, това ще е катастрофа. До този момент няма внесени законодателни инициативи във връзка с Плана за възстановяване. Сега е време за адекватни и държавнически решения, подчерта Атанасова.

Оставката на правителството не е началото на тази криза. Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма, каза Томислав Дончев.

"Бъдещето на гражданите зависи от усилията на институциите и решенията на политиците не само в национален, но и международен контекст. България очаква по-активна подкрепа от международните ни партньори", подчерта Радев.

"Не трябва да допускаме да останем в периферията на Европа, да привличаме стратегически инвестиции. Това изисква амбициозна и единна външна политика. Върховенството на правото, социалната справедливост, демографската криза фокусират попарените надежди на българите през годините. Дълбоката криза роди и стремежът към цялостна промяна. От партиите зависи да си възвърнат това доверие. В тази обстановка започвам консултации за съставяне на правителство в това Народно събрание. НС трябва да свърши немалко работа, за да гарантира развитието на държавата до края на годината. Надявам се партиите да влязат в градивен диалог по важните въпроси, включително и Планът за възстановяване. Непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа", допълни Радев.