Политика

Петко Георгиев, журналист: Не е реалистично скоро да очакваме коалиционно споразумение

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

"ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат минимална доза на доверие едни към други, до този момент са били винаги в остро противопоставяне. Те влязоха в тази форма на общо управление, защото обстоятелствата изискват и от едните, и от другите, да направят огромни компромиси. Това обаче не помага за автоматичното изграждане на доверие. Така че, не е реалистично да очакваме – особено в скоро време – подписване на коалиционно споразумение."

Така журналистът Петко Георгиев коментира политическата ситуация към момента.

„Едно коалиционно споразумение първо трябва да бъде изготвено. Не можем да слагаме каруцата пред коня – първо лидерска среща, след това коалиционно споразумение. Трябва да видим поне някакъв документ, който някоя от двете страни предлага. По този документ да седнат да говорят политици и експерти“, обясни той и предложи да се работи по документа, предложен от „Продължаваме промяната“.

 

В началото на 90-те години, когато тук започваше пазарната икономика, нямаше нищо по-лесно от това да се подпише договор. На Изток е така – подписваш договор, след това започваш да се караш с партньора си какво точно сте се разбрали. На Запад е точно обратното – дълго време се уговаряте какво точно се разбирате, и когато подпишете договора, той става закон.

 „Така трябва да бъде и с това коалиционно споразумение, ако изобщо го има. Първо трябва да има един достатъчно дълъг период на изграждане на доверие, на договаряне на конкретни неща – като се започне от най-общи принципи и се стигне до конкретна програма за законодателство, мерки и т.н. И чак тогава да се стигне до подписване. Просто не може да се избяга от тази логика“, поясни журналистът.

 

Цялото интервю вижте във видеото.