Политика

Славов след срещата с ГЕРБ-СДС: Съгласихме се да отделим прокурорския съвет във ВСС

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

„Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа за конституционна реформа.“

Това заяви правосъдният министър Атанас Славов след обсъждането на управленската и законодателната програма на кабинета на среща с представители на ГЕРБ-СДС.

„В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формула за споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни законопроекти и политики. Представихме нашия проект за конституционна реформа на срещата с ГЕРБ-СДС. Нашата цел е да има България реформаторско управление“, каза Славов.

“По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да има три акцента - първо пълно разделяне на ВСС на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет, ограничаване на функциите на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до КС”, добави Славов.

 

Обединихме се, около идеята, нашата амбиция е юли месец да има иницииран проект за конституционните промени.

Правосъдният министър Атанас Славов

“Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е и заявка на съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато това и разговорът ще премине и през конституционната комисия. Амбицията е за 180 гласа и затова следващите дни в НС предстоят срещи и с БСП и с ИТН”, посочи Славов.

“Относно управленската програма голяма част от нещата са договорени в предходни разговори, трябва да се изчистят и синхронизират позициите”, уточни правосъдният министър.

“В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики и законопроекти, за да имаме реформаторско управление”, подчерта Славов.

По отношение на това до какво може да доведе решението на КС във връзка с питането на бившия главен прокурор за промените, които доведоха до отстраняването му с 13 гласа, Славов отговори: “Може да се спрат започнали процедури в самия ВСС например процедурата за избор на нов главен прокурор. В рамките на седмицата - четвъртък или петък ще сезирам ВКС по отношение избора на Сарафов”, каза още Славов.

 

Общата ни цел е промяна, конституционна реформа.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

„Детайлите ще дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси. Търсим допирни точки, ако успеем да внесем общ проект за промени в конституцията. В готовност сме да обсъждаме голяма част от идеите с останалите парламентарни групи. Втората ни среща беше инициирана за разговори по общата управленска програма в частта правосъдие и вътрешни работи, програмата, с която в момента разполагаме е изпратена в екселска таблица“, уточни Атанасова.

„Голяма изненада беше съставът на участващите в срещата, не видяхме нито председатели на ПГ, нито оторизирани лица и неслучайно срещата продължи не повече от 20 мин., коментира Атанасова. Защото за нас стои въпросът за лидерската среща на първо място и подписване на споразумение, което според нас трябва да е коалиционно, защото трябва да е ясно кой носи отговорността“, подчерта Атанасова.

„На срещата присъстваха лица, които нямат качеството на народни представители, за нас беше смущаващо, защото не могат да носят политическа отговорност, каза Атанасова. Правителството на ПП е формирано благодарение на гласовете на ПГ на ГЕРБ-СДС. Неслучайно все още няма кандидати за областни управители, няма сформирани парламентарни комисии, именно защото съгласие не се постига“, посочи още Атанасова.

“Няма такава политическа формула, където не споделяш по никакъв начин властта и в същото време искаш споделяне на отговорността. Ние носим отговорност за това, че сме дали шанс, право на живот на това правителство и за външния министър, който е наше предложение. Каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев или Екатерина Захариева за действията на Спецов? Ако се окажат верни сигналите, които получаваме, че се планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в помощ на една партия за местните избори във вреда на друга, това наша отговорност ли ще бъде?”, отбеляза Томислав Дончев от ГЕРБ.

“Много е важно да уточним - имаме правителство на малцинството, което има или няма парламентарна подкрепа или има мнозинство. Към момента на този въпрос не е отговорено. В момента с изключение на Габриел, управляват представители на една партия. Не ми се иска правителството да се превръща в комитет по трудоустрояване както изглежда на моменти. По врече на разговорите сигурно пет пъти казах, че моделът, който се следва е неправилен”, коментира той.

“Единствената валута, с която това правителство може да си купи време са резултати. Резултати в полза за обществото и държавата, а в момента резултати няма, чакаме резултати”, посочи той.

Дончев коментира, че ПП-ДБ са в изолация, но поставят и допълнителни условия. По отношение на лидерска среща Дончев каза, че когато Петков се върне, не пречи да проведат среща.