Европа

Гърция разкрива нова схема за държавна помощ за борба с нарастващите сметки за електроенергия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Кириакис Мицотакис, Министър Председател На Гърция Кириакис Мицотакис, министър-председател на Гърция. Снимка: AFP

Министър-председателят на Гърция обеща нова държавна помощ за подпомагане на домакинствата от нарастващите разходи за електроенергия. Кириакос Мицотакис заяви в четвъртък, че страната е била принудена да действа сама, след като партньорите ѝ от Европейския съюз не са успели да приемат общ отговор на енергийната криза. На гръцките битови потребители ще бъдат възстановени 60% от допълнителните разходи в сметките им от декември до май.

 

Домакинствата ще могат да претендират за максимум 600 евро, като мярката ще се прилага само за хора с доходи до 45 000 евро годишно.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Съществуващите мерки за подпомагане на хората с ниски доходи да плащат сметките си за електроенергия също ще бъдат разширени през следващите два месеца, за да обхванат всички домакинства. За да финансира схемата, Мицотакис заяви, че Гърция ще въведе 90% данък върху печалбите, които производителите на електроенергия са натрупали от увеличението на цените на електроенергията. Гръцкият министър-председател обясни кризата с повишаването на цените на газа в резултат на войната в Украйна.

 

По този въпрос Европа - поне досега, не е показала, че е в състояние да се справи със задачата.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

"Няма да чакам, докато бавно движещият се европейски кораб промени курса си", добави той, призовавайки за съвместни действия останалите 26 държави - членки на ЕС.

По данни на гръцкия статистически орган инфлацията през март е достигнала 28-годишен връх от 8,9 %, включително 30 % увеличение на разходите за наем, електричество, отопление и газ.