Свят

В Хонконг правят надпревара с драконови лодки

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Годишната надпревара с драконови лодки в Хонконг се провежда отново за първи път от началото на пандемията от коронавирус. Десетки хиляди зрители наблюдават състезанията, които се провеждат в Абърдийн, южно от остров Хонконг.

Най-трудното е, че е много уморително. Защото не можеш да спреш, щом състезанието започне, трябва да продължиш. Особено когато правиш състезание за смесени полове, а аз обикновено се състезавам само с жени. Ще трябва да използвам повече енергия, за да следвам ритъма на барабана. В рамките на тези една-две минути е много трудно. Ако е състезание на дълга дистанция, се разчита на издръжливост.

Шели Чан, състезател

Фестивалът се свързва с историята за един праведен чиновник в древни времена, който се удавил, след като изпаднал в немилост пред своя ръководител. Състезанието с драконови лодки е част от няколко колоритни събития, които се провеждат на този празничен ден.

Участваме в състезанието вече повече от 10 години. Страхотно е да се съревноваваме с местните рибари и да сме част от този невероятен спорт.

Снх Джонатан Линстоу, британец

В надпреварата в Абърдийн тази година се включиха 45 отбора, включително смесени отбори, мъже, жени и ученици от средните училища. Гребците се състезават с традиционни драконови лодки с големи размери или със стандартни лодки от стъклени влакна. Състезания се провеждат и в пет други района по бреговете на Хонконг.