Добро Утро, Европа

В Хонконг пламна строяща се 42-етажна сграда

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Строяща се висока сграда в Хонконг избухна в пламъци и продължи да гори няколко часа. Някои близки жилищни блокове бяха евакуирани, след като огънят заплашваше да се разпространи. Пожарът е избухнал в оживен търговски и туристически район в града. В крайна сметка огнената стихия стигна четвърта степен на тежест по петобалната система. Във въздуха се носеха горящи отломки.

Няма съобщения за жертви, а 130 засегнати жители бяха преместени на безопасно разстояние. Първо са забелязани пламъци близо до скелето в горната част на сградата. Около час по-късно огънят се спусна надолу по сградата до нивото на улицата, където се бяха събрали стотици зяпачи.

Полицията каза, че пет сгради в околността са съобщили за пожари, въпреки че някои са били бързо потушени. Наложило се е да бъдат евакуирани хората, живеещи в три сгради в близост до мястото на инцидента, съобщиха от полицията.

Изгражданата сграда беше обявена за 42-етажна „икона на пристанището“, предназначена да побере историческия Клуб на моряците и нов хотел, според уебсайта на нейния предприемач. Проектът за реконструкция на стойност 765 милиона долара беше одобрен през 2019 г. и първоначално се очакваше да бъде завършен през първата половина на 2023 г.