Политика

Димитър Ганев: Ако ПП и ДБ се явят отделно на местните избори, няма да стигнат дори до балотаж

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Имали сме много случаи, когато коалиционни партньори на национално ниво са конкурентни на местните избори. В големите областни центрове, където ПП-ДБ имат най-сериозно влияние, вероятно ще бъдат основния конкурент на поста за кмет срещу ГЕРБ.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime социологът от „Тренд“ Димитър Ганев. Той посочи, че все още не е сигурно дали ПП-ДБ ще се яви навсякъде като коалиция.

Ако допуснем вариант с различни кандидат на ПП и ДБ, вероятно те няма да стигнат дори до балотаж, защото електоралната тенденция на при ПП-ДБ е към ерозия. Утре публикуваме проучване, което отваря вратата към мисъл в тази посока. Едно отделно явяване на ПП-ДБ най-вероятно ще постави на балотажа „Възраждане“ срещу ГЕРБ.

По думите му София е по-специфичен случай, защото тук ПП-ДБ имат най-голяма електорална тежест, но има още един играч в лицето на „Спаси София“ и Борис Бонев. „Едно е ако СС подкрепят кандидата на ПП-ДБ, друго е ако СС има отделен кандидат“, добави социологът.

Според него при евентуален балотаж, ГЕРБ няма откъде да черпи допълнителна подкрепа, освен ако не се яви срещу кандидата на „Възраждане“.

Разпределението на листите на ПП-ДБ също ще бъде много сложен въпрос, прогнозира Ганев.

„Явяването с отделни листи пък прави друг проблем, защото кандидатът е с един номер, а листите с други“, допълни той.

Не мисля, че самата конкурентна битка ще доведе до трусове, които могат да променят съдбата на този кабинет. Основното е обаче резултатът на местните избори. Едно много слабо или добро представяне на дадена партия би могло да наклони и развали този баланс, който има в момента.

Според Ганев едно силно представяне на ГЕРБ и слабо на ПП-ДБ поставя въпроса за легитимността на коалицията на национално ниво, където цялата власт се държи от ПП-ДБ.

Местните избори ще бъдат първият тест, защото след тях ситуацията може да бъде променена. Не казвам, че ще има нови избори, а нови конфигурации. Пак може да бъде от същите формации с променен Министерски съвет“, коментира още социологът.

Той отбеляза, че „Възраждане“ отбелязва ръст в последната година-година и половина, но по думите му трябва да стане някакво чудо, за да може формацията да стане първа политическа сила на местните избори.

Целия разговор вижте във видеото.