Политика

Политолог: В управлението е направен тежък компромис, важно е да се извадят скелетите от гардероба

От Марина Матева Марина Матева Водещ

След толкова продължителна политическа криза, България най-после има редовен кабинет, който има приоритети, ясно обвързани с българската интеграция в Европейския съюз. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime политологът Иван-Асен Иванов.

Намираме се в ситуация с много усложнена глобална обстановка, в която е необходимо да имаме стабилен кабинет с ясно установени приоритети, каза той.

Ясно е, че в политическа обстановка с такава враждебност, се налагат тежки и болезнени компромиси и един от тях е коалиционно управление или управление с подкрепа между две партии, които до вчера искаха да се заличат една друга от политическата сцена.

Политическите сили в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сигурност са наясно какво означава включването на фигура като тази на Делян Пеевски на толкова видна позиция по отношение на изготвянето на конституционна реформа. Тези политически сили обаче осъзнават, че няма никаква друга алтернатива, коментира политологът.

Щом се е стигнало до там, това означава, че е направен някакъв наистина много тежък компромис. Тяхна задача обаче е да излязат пред обществото и да кажат защо е направен този компромис, докога ще е неговата валидност и какви цели ще постигне той. В противен случай остава един негативен вкус, че сме изградили едно правителство, което ще прави реформи и ще върви по европейски път на развитие, а като че ли скелетите в гардероба още не са извадени.

Според Иван-Асен Иванов е изключително важно лидерите на управляващите политически сили да бъдат в непрестанна комуникация със своите избиратели. По думите му това е необходимо, за да се избегне тезата, че има каквото и да е сътрудничество с фигури, които избирателите намират за неприемливи.