Политика

Парламентарното поведение на ГЕРБ ще създава всекидневни проблеми на правителството, смята Радан Кънев

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Съставянето на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изглежда просто, логично и положително за партньорите на България отвън. Това каза в студиото на Euronews Primetime евродепутатът Радан Кънев. Той каза, че все повече негови колеги от европарламента се интересуват от случващото се в страната ни и следят с интерес политическите процеси, които текат у нас.

Моят поглед над това не е външен, аз гледам на ситуацията като български политик и разбирам колко по-сложно е, колко сериозно е напрежението и противоречията, които седят зад едно такова решение. Независимо от това от две години аз съм убеден, че в една парламентарна република с пропорционална избирателна система, партиите имат задължението да намерят мнозинство и да излъчат правителство. За мен това е колкото трудно, толкова и положително развитие.

По думите му кабинетът, който се формира е с много силен реформаторски профил и това е шанс за ново начало. Според Кънев обаче това, че има сформирано правителство в никакъв случай не означава, че политическата криза е зад гърба ни, но според Кънев със сигурност е поне отворена врата към излизане от нея. Той отбеляза, че и за ГЕРБ-СДС и за ПП-ДБ няма да бъде лесно, защото разногласия между двете формации има още от първите дни на управление.

Парламентарното поведение на ГЕРБ ще създава всекидневни проблеми на правителството, това се вижда. Всички важни решения ще трябва да минават на договаряне за всяко гласуване, една непрекъсната парламентарна дипломация ще съпътства това управление. Нека обаче да видим добрата новина – след толкова години, в които българският парламент нямаше реална роля в управлението на страната, връщане на властта там, където Конституцията ни повелява.

Това, което е важно е, че има договорена законодателна програма и тя не се случи с подкрепата на най-малко двете управляващи партии, вероятно това правителство няма да има дълъг хоризонт, коментира още Радан Кънев.

Цялото интервю вижте във видеото.