Политика

Асен Агов: Президентът минава в строг режим на изолация

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Въпросът за участието на Делян Пеевски в комисията, която ще изготвя конституционната реформа се свръх драматизира. Неговото членство там трябва да се пренебрегне, но разбира се, това че Пеевски е там е провокация. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria журналистът и бивш народен представител Асен Агов. Според него подкрепата, която Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски оказаха за съставяне на правителство ще бъдат в посока „пазарлък“.

Предпазливостта ми като политик и като редактор е, когато видя толкова шумотевица, винаги да си задавам въпроса: „Кому е полезно това?“. Не е полезно за Конституционната реформа нито едното, нито другото. Най-вероятно самият Пеевски се надява на изпиране и това го мотивира, но изпирането минава през съда, то не минава през Комисията за конституционна реформа.

Според Асен Агов удари срещу правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще има, защото то е дошло изневиделица за онези, които не са искали да има правителство, включително, по думите му, и президентът Румен Радев.

Първо, аз смятам, че президентът минава в строг режим на изолация. Второ – хората, които не искат да има правителство и се бъркат в международните отношения на България и нейните задължения към нейните договори, са категорично малцинство. Общо взето обществото иска спокойствие.

По отношение на войната в Украйна Асен Агов заяви, че страната ни трябва да окаже пълна военна помощ на Украйна и такава ще бъде оказана. Агов провидя цинизъм в случващото се в съдебната система, защото членовете на ВСС, които се подкрепяли главния прокурор Иван Гешев, после се изправят срещу него. Бившият депутат изрази съмнения към морала на техните решения.

Цялото интервю вижте във видеото.