Политика

Гешев иска да бъде изслушан от депутатите по разследвания за корупция и търговия с влияние

От Euronews България Euronews България

Главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. Това съобщиха днес от държавното обвинение.

За целта Гешев е изпратил писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

„Изслушването е поискано на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им“, се посочва още в съобщението без да се конкретизира какви са затрудненията и кои са конкретните разследвания.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при „закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация“.

В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочва Иван Гешев, цитиран от пресцентъра си.

 

Коментар на Георги Карамфилов относно 14-часовото заседание на ВСС вижте в следващото видео: