Свят

Правителството на Нетаняху ще продължи с оспорваната съдебна реформа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Правителство на Израел възнамерява да продължи със спорните планове за промяна на съдебната система на страната, след като преговорите, целящи намирането на компромисно решение се провалиха. Това заяви министър председателят на страната Бенямин Нетаняху. Плановете на правителството да промени съдебната система доведоха до една от най-тежките вътрешни кризи в Израел в началото на тази година. Преговорите между правителството и опозицията донякъде смекчиха кризата с опитите да се намери обща позиция по отношение на предложените промени в съдебната система на страната.

Ще се съберем тази седмица и ще започнем практическите стъпки. Ще ги извършим по премерен начин, отговорно, но в съответствие с мандата, който получихме за внасяне на поправки в съдебната система.

Бенямин Нетаняху - Министър-председател на Израел

Решението за продължаване на работата по съдебната реформа вероятно ще доведе до повишаване на напрежението и ще подхрани протестите в страната. Водещи икономисти, високопоставени юристи и бивши служители в областта на отбраната предупредиха за опасни последици. Критиците твърдят, че планът ще наруши деликатната система на Израел за контрол и баланс и ще тласне страната към авторитаризъм.