Европа

Гръцките власти продължават издирването на жертви и оцелели от потаналото корабче с мигранти

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Шест дни след като рибарско корабче със стотици мигранти потъна в Средиземно море, гръцките власти не се отказват и продължават издирването на жертви оцелели.

На кораба е имало до 750 мъже, жени и деца от Сирия, Египет, палестинските територии и Пакистан.

На пристанището в Каламата се състоя панихида за десетките загинали. На стотици километри, в Кашмир, роднини се опитват да утешат семействата на изчезналите.

Ако племенникът ми е жив, молим правителството да го върне, а ако е мъртъв, да върне тялото. Това е нашeто вярване. Когато го погребем тук, майка му, сестрите му и други могат да отидат на гроба му и да се помолят.

Раджа Мохамед Маджид

Когато деца умират, можете да разберете какво преживява един родител. Какво се случва с нас? Нямаме никаква информация дали са живи или мъртви? Молим се на Аллах да ни позволи да ги видим.

Раджа Сакундер

Междувременно продължава и съдебното разследване на случая. Мигранти бяха прехвърлени в Каламата, за да дадат допълнителни показания за условията малко преди корабчето да потъне.

Девет души от египетски произход, които бяха арестувани, имат срок до днес да дадат показания. Според съобщенията един от тях е признал, че е бил част от мрежа за трафик на мигранти.